html5 templates

Paul Diaconescu

Psiholog - Psihoterapeut

Psihoterapie Centrată pe Persoană

Practicant Supervizare, cod personal: 11816 www.copsi.ro

Psiholog absolvent al facultății de Sociologie - Psihologie

Psihoterapeut în psihoterapie centrată pe persoană, format in cadrul Asociației Române de Psihoterapie Centrată pe Persoană (ARPCP)

Metoda Psihoterapia Centrata pe Persoana

In terapia centrata pe persoana rolul terapeutului este de a oferi suport si a asculta clientul, acest tip de terapie este numita terapie non-directiva cunoscuta si ca psihoterapie centrata pe client - datorita responsabilitatii clientului pentru propria evolutie. Astazi este cunoscuta ca psihoterapie centrata pe persoana sau psihoterapie rogersiana.


Conform principiului umanist dupa care se ghideaza terapia centrata pe persoana, se pune foarte mare valoare pe importanta fiecarui individ si a valorilor umane. Accentul cade pe resursele personale, spontaneitatea in simtire si abilitatea de a actiona a omului precum si pe capacitatea sa de a depasi greutatile si momentele de disperare. Terapia centrata pe persoana evidentiaza responsabilitatea fiecaruia pentru propria evolutie in viata.


Teoria lui Rogers are la baza "tendinta la actualizare" a oamenilor, adica motivatia intrinseca prezenta in orice forma de viata de a-si dezvolta potentialul pana la cel mai inalt nivel posibil. Cu alte cuvinte, fiinta umana are o natura esential constructiva - incearca tot timpul sa se descurce cat mai bine in viata iar esecul nu se datoreaza lipsei vointei ci conditiilor nefavorabile care impiedica, distorsioneaza sau pervertesc acest potential.


In psihoterapia centrata pe persoana terapeutul vine cu o atitudine pozitiva si are rolul de a oferi clientului un mediu empatic, cald, neamenintator in care acesta sa se simta acceptat si respectat neconditionat. Potrivit lui Rogers, congruenta, aceptarea pozitiva neconditionata si empatia sunt conditiile minime care vor conduce la schimbarea clientului. Acesta este ajutat sa se regaseasca pe sine cu adevarat (self-ul real), sa se elibereze de asteptarile si standardele impuse de cei din jur (self-ul ideal) si sa intre in contact cu trairile corpului ce poarta inteligenta corporala (self-ul organismic). Dezechilibrul psihic se naste din discrepanta dintre self-ul organismic, self-ul real si self-ul ideal. Cu cat aceasta incongruenta este mai mare cu atat suferinta individului este mai mare si vor interveni mecanismele de aparare: negarea (respingerea situatiei amenintatoare) si distorsiunea perceptiva (reinterpretarea unei situatii astfel incat sa para mai putin amenintatoare).


Rogers face o analogie intre psihoterapia centrata pe persoana si a invata pe cineva sa mearga pe bicicleta: nu poti invata pe cineva doar explicandu-i ci trebuie sa incerce el insusi; in acelasi timp nu poti sa-l sustii permanent - la un moment dat trebuie sa isi tina singur echilibrul iar daca va cadea aceasta va fi o experienta de invatare. Si in terapie clientul trebuie sa dobandeasca autonomie - libertate si responsabilitati. Tehnica utilizata de terapeut se numeste reflectarea; cu alte cuvinte acesta va reflecta cu sinceritate emotiile clientului.


Metoda poate fi aplicata in cadrul terapiei individuale, in grup sau in terapia de familie.


Rogers nu a fost prescriptiv în a spune clientilor sai ce să faca dar a considerat ca raspunsurile la intrebarile clientilor sunt in client, nu in terapeut. In consecinta rol terapeutului este de a crea un mediu de facilitare empatic in care clientul sa descopere raspunsuri pentru intrebarile sale.