mobirise.com

dislexie

Este una din acele lucruri despre care nu stim mai nimic decat ca ceva se intampla, ea exista si se manifesta.

Majoritatea specialistilor si cercetatorilor inca din trecut au clasificat dislexia ca pe o dificultate in invatare, ceea ce nu poate fi mai adevarat - ea este intalnita in mod evident prima oara in momentul intrarii persoanei in sistemul de educatie unde constata ca ceva este diferit.

Ce este?

Ce putem spune cu certitudine in acest moment este ca la o persoana cu dislexie creierul este configurat diferit, functionarea este diferita in anumite zone. Sa nu va inchipuiti acum ca este total diferit, ci doar atat cat sa faca diferenta.

Diferenta ce se observa instrumental cel mai bine in tomografia computerizata. Se mai observa in modul in care un dislexic percepe lumea. Uneori dezvaluie si celor din jur perceptii noi, ce nu sunt la indemana noastra in mod obisnuit. Si aici as aminti Teroria Relativitati si pe Albert Einstein.

Cum este pentru cel care e dislexic?

Este dezorientant, inchipuie-ti ca trebuie sa ajungi undeva si nu stii care e dreapta sau stanga, iar aceasta forma de dislexie este foarte frecventa. Inchipuie-ti ca esti la scoala si dai un test iar profesorul nu intelege nimic din ce ai scris, chiar daca pentru tine are sens si te numeste analfabet.

E ceva ce nu poti controla decat cu mult efort si timp si nici atunci nu poti sti cu certitudine daca este corect.

Diferentele dintre el si ceilalti?

Un dislexic va avea dificultati clare in modul de a face lucrurile si a fi evaluat intr-un sistem de invatamant standardizat in care principala metoda de asimilare si examinare este in scris. Asta va duce la frustrare si anxietate.

Persoana dislexica va observa perspective diferite si va avea mai multa atentie pentru vizual.

Reactia celorlalti.

Este importanta pe tot parcursul vieti, dar mai ales in copilarie in timpul dezvoltarii sale. De obicei oamenii au reactii defensive incarcate cu agresivitate spre lucrurile diferite sau pe care nu le inteleg - copiii pot fi cruzi unii cu altii dar de multe ori profesorii sau alti adulti dau tonul acestor manifestari indicand cumva directia.

O persoana cu dislexie necesita un mediu intelegator, suportiv si cu mai multe posibilitati de exprimare.

Din punctul meu de vedere dislexia nu este o dizabilitate de invatare asa cum este definita de catre comunitatea stiintifica, ci un mod diferit de a fi, de a vedea si intelege lumea.